Waarom schoorsteen renovatie belangrijk is

Een schoorsteen renovatie is een cruciale stap voor je huis, ter preventie van problemen. Als je niet op tijd je schoorsteen renoveert heb je namelijk kans op bijvoorbeeld lekkages en vochtschade. Dit kan gebeuren wanneer er niet op tijd gerenoveerd wordt, waardoor er door o.a. weersomstandigheden scheuren kunnen ontstaan, of er kunnen delen van het dak kapotgaan. Dit kan ook ontstaan als bijvoorbeeld de buren nog niet willen renoveren.

Wat is een schoorsteen en hoe werkt het?

Een schoorsteen is een kanaal dat gebouwd is van stenen en aangebracht wordt, met als functie het afvoeren van rookgassen. Een schoorsteen is een stilstaand object natuurlijk, maar de rookgassen gaan wel hier doorheen wanneer nodig. Wanneer je een schoorsteen in huis hebt moet je ervoor zorgen dat de schouw goed trekt. Als dit niet het geval is of als er sprake is van een lekkage, moet hier meteen iets aan gedaan worden (oftewel een schoorsteen renovatie) om brand te voorkomen. En dat wil je natuurlijk niet! Onderhoudt het dus goed, schakel een professional in en begin op tijd.

Wat is een schoorsteen renovatie precies?

Wat is renoveren nou eigenlijk? Renoveren in het algemeen is het vernieuwen van een bestaand gebouw, pand, huis, etc. Dit wordt gedaan om het pand weer functioneel te maken. Dit betekent dat er wordt gezorgd dat het pand bijvoorbeeld geen lekkages heeft, veilig is en er geen andere problemen ontstaat of zich voortzet. Een schoorsteen renovatie is dus erg belangrijk en is zeker niet iets om te lang uit te stellen als het tijd is om dit te doen.

Wie bellen voor een schoorsteen renovatie?

Is je schoorsteen kapot? Dan is het tijd om je telefoon erbij te pakken, want hier moet naar gekeken worden door een professional. Je kunt een metselbedrijf, schoorsteenbedrijf en/of een dakspecialist bellen hiervoor. Ga liever niet zelf aan de slag, maar laat dit aan een professional over. Zorg wel voor het onderhoud van je schoorsteen om het zo lang mogelijk goed te houden. Voor het schoonmaken van je schoorsteen kun je het beste contact opnemen met een schoorsteenveger. Eventueel kun je ook een onderhoudsovereenkomst met dit bedrijf ondertekenen.

Voordat je belt voor een renovatie

Het is verstandig om een inspectie in te schakelen om te achterhalen wat de precieze oorzaak is van de lekkage of andere schade veroorzaakt door de schoorsteen. Je kunt hiervoor een schoorsteeninspectie inschakelen, voordat je überhaupt contact opneemt met een schoorsteen bedrijf voor de renovatie zelf.

Hoe maak je een schoorsteen waterdicht?

Om een schoorsteen waterdicht te maken, kun je impregneren. Impregneren is een manier om zo min mogelijk vocht binnen het huis toe te laten. Dit kan gedaan worden met impregneer vloeistof- of crème, waardoor er een beschermlaag komt op de schoorsteen. Dit trekt in, in de schoorsteen, waardoor er een beschermlaag ontstaat. Dit zorgt er dus voor dat er geen of zo weinig mogelijk vocht naar binnen komt, waardoor de bescherming biedt.