Is eikenhout geschikt voor buiten?

Is eikenhout geschikt voor buiten?

wooden canopy in front of the garage.

Is eikenhout geschikt voor buiten? Lees het hier!

Is eikenhout geschikt voor buiten? Het simpele antwoord op die vraag is een volmondig: “Ja!” Eikenhout is zeker geschikt voor buiten. Je kunt dit mooie materiaal namelijk zowel binnen als buiten gebruiken. Zodra je het buiten gebruikt, dien je het wel goed te behandelen. In dit blog lees je er meer over.

Wat is eikenhout?

Eikenhout is een erg populaire soort hout. Het is een duurzame houtsoort die voor allerlei toepassingen kan worden gebruikt. Denk maar aan een eiken overkapping. Het hout is sterk, maar toch makkelijk te bewerken. Het is afkomstig van de eikenboom die ook gewoon hier in Nederland groeit. Let er bij het bewerken en behandelen wel op dat je geen splinters in je vingers en handen krijgt.

Eikenhout behandelen

Eikenhout kun je binnen prima onbehandeld gebruiken. Wil je eikenhout buiten gebruiken? Dan is het aan te raden eikenhout goed te behandelen. Met de juiste behandeling geniet je langere tijd van het hout. Daarnaast zal onbehandeld eikenhout na verloop van tijd grijs en dof worden door zon en neerslag. Door eikenhout te behandelen, voorkom je dit en blijft het langer zijn eigen mooie kleur houden.

Hoe eikenhout behandelen?

Eikenhout behandelen kun je op 3 manieren doen: oliën, beitsen of verven. Ga je eikenhout buiten gebruiken? Dan is beitsen de meest verstandige manier, omdat het beschermt tegen UV-straling. Daarnaast is beits ook vochtafstotend. Hierdoor wordt het eikenhout ook beschermd tegen regen, rot en schimmels. Beits trekt net als olie namelijk in het eikenhout, waardoor het het eikenhout van binnenuit beschermt. Verven en oliën doe je alleen als je het hout ook echt een andere uitstraling wil geven.

Meer inspiratie

Wil je meer inspiratie over wonen, tuin en leven? Lees dan zeker meer van onze blogs. We posten regelmatig inspirerende nieuwe artikelen over allerlei onderwerpen.