Hoe weet je of een lamp dimbaar is?

Hoe weet je of een lamp dimbaar is?

Zo weet je of een lamp dimbaar is

Als er iets fijn is, dan is het om in huis het licht naar eigen wens te kunnen regelen qua felheid. Zo is het bijvoorbeeld fijn om het licht feller te zetten als je bijvoorbeeld ’s avonds nog aan het werk bent of met je hobby’s bezig bent. Daarnaast is het natuurlijk ook prettig om het licht te dimmen, zodra je in de avond wil ontspannen. Daarvoor heb je dimbare lampen nodig. Maar hoe weet je nou of een lamp dimbaar is? Je leest het in dit blog!

Wat is een verlichting dimmer?

Een dimmer is een elektronische schakelaar die door middel van een draai- of schuifmechanisme de stroom/spanning naar het licht kan regelen. Dit geeft als resultaat dat je de lichtsterkte van de lamp kan aanpassen.

Welke lampen zijn te dimmen?

Door hun relatief eenvoudige techniek, zijn gloeilampen en halogeenlampen altijd goed te dimmen. Gebruik hierbij wel altijd een dimbare lichtbron en een passende dimmer. Houd er ook rekening mee, dat de meeste spaarlampen niet te dimmen zijn. Zoek, om het zeker te weten, altijd naar het dimbaarheid symbool. Hiermee kun je op de verpakking zien welke soort dimmer of welke soort lichtbron geschikt is. Let hierbij op de volgende punten:
  • Een R op de dimmer betekent dat de dimmer geschikt is voor gloeilampen en 230 volt halogeen lampen.
  • Een C op de dimmer betekent dat de dimmer geschikt is voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
  • Een L op de dimmer betekent dat de dimmer geschikt is voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige LED lampen. Let erop dat dit specifiek op de dimmer te lezen is.

Meerdere lampen op één dimmer

Als je meerdere lampen op één dimmer aansluit, dien je ervoor te zorgen de de lampen hetzelfde voltage hebben. Overschrijd daarbij ook niet de maximale capaciteit van de dimmer. Anders loop je het risico dat de zekering doorbrandt. Let dus goed op wat de maximale capaciteit van de dimmer is. Dit lees je op de verpakking.

Verlichting kiezen

Met deze informatie weet je welke lampen je kunt dimmen met welke dimmers. Wil je LED-lampen dimmen? Ga dan dus ook voor LED-dimmers. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel je vragen gerust via het contactformulier.